Spelare i Syrianska FC är avstängd i nio månader för vadslagning

Vadslagning som spelform har ökat i popularitet de senaste åren. Att sätta odds och lägga insatser på olika sportevenemang är ett roligt sätt att få det där lilla extra när man kollar på sin favoritsport eller på något annat sportevenemang. Dock är det olagligt att som spelare själv spela på sina matcher och sedan försöka påverka resultatet. En av de mest kända händelserna är den som beskrivs på spelskandalen.se Här nedan beskrivs något som hände i en fotbollsklubb förra året.

Olagligt att spela på egna matcher

Regelverket för vadslagning säger att man inte får slå vad på sina egna matcher. Dock bröt en spelare från fotbollsklubben Syrianska FC detta då denne bestämde sig för att slå vad på sin egna match. Detta ledde till en nio månaders avstängning för spelaren. Att spelaren i Syrianska FC:s U-19 lag använt sig av vadslagning uppmärksammades då en person inom föreningen meddelade styrelsen. Föreningens styrelse förde ärendet vidare till disciplinnämnden som i sin tur skapade en egen utredning. Då visade det sig att spelaren i fråga hade bettat på att hemmalaget skulle släppa in det första målet.

Att betta på en match som man själv medverkar i eller som man själv på något sätt kan påverka är förbjudet enligt det svenska fotbollsförbundets så kallade antimatchfixningsreglemente. Enligt disciplinnämnden är detta det första fallet, det vill säga detta har aldrig hänt innan. Därför tog det lite tid att bestämma ett lämpligt straff, vadslagningen uppdagades i somras och först i slutet av december kom domen. Spelaren är härmed avstängd, från och med 1 januari i år, från organiserad idrottsverksamhet, oavsett form. Detta beslut gäller tills vidare. Med andra ord, skulle du tillhöra ett specialförbund inom Riksidrottsförbundet bör du kolla upp regelverket innan du lägger några odds eller insatser och för all del, slå inte vad på dina egna tävlingar.