Rätt klädd på banan

När det kommer till klädsel på golfbanan så har alla klubbar en egen ”dresscode”. Tidigare har det varit mer strikt vilka kläder som gäller men idag är det inte så stora krav på kläderna, huvudsaken att de ser propra ut.

Golf har i allmänhet länge varit en sport som förknippats med strikta regler för både kläder och uppförande på banorna. Detta trots att de strängaste reglerna inte längre är något som riktigt finns med i regelböckerna längre.

Det viktigaste med golfkläder är att de ska vara bekväma och fylla sin funktion. De ska vara anpassade efter spelets fysiska krav och även vara värmande och andas dagar då vädret inte är det bästa. Satsa gärna på ”lager på lager” principen och ha med dig en extra tröja i bagen om du blir kall under spelets gång.

Män

För männen är det ganska enkelt att klä sig efter etikett på golfbanan. Här är det enklare byxor, dock inte jeans, samt en tröja med krage som brukar vara ett krav. Antingen väljer du en skön skjorta som andas eller en klassisk pikétröja. Över kan du gärna välja en pullover-tröja som visar kragen på skjortan under.

Kvinnor

För kvinnor är det ganska lika regler som för männen. Dock behöver inte tröjan ha krage. Vad som dock inte brukar vara godkänt är att ha ett linne, med bara ärmar. Ofta ska ärmen täcka axeln. Nedtill är det för kvinnor även godkänt att ha kjol eller shorts.

Kvinnlig golfspelare

Det finns dock många golfklubbar som håller ännu lösare på klädkoden på banan och tillåter folk att spela i de flesta kläder. Vill man då spela i jeans går detta alldeles utmärkt, men många skulle nog rekommendera att inte göra det då det lätt kan bli obekvämt. Golfkläder är helt enkelt ofta att föredra då de är bekväma och ger bra rörlighet.

Både till män och kvinnor är det sedan bra att ha något skyddande på huvudet. En keps eller hatt som skyddar ute på banans stora grönområden. Här är den klassiska skärmkepsen ett säkert kort.

Och slutligen är det värt att påpeka fördelen med ett par riktiga golfskor. Detta är standard då det ger ett betydligt bättre grepp i svingen och tillåter en att ta i mer för de riktigt långa skotten.